Gjashtë mësime jetësore të rëndësishme që kemi nxjerrë nga filmat


Nga Besara Kaja

Ndërsa shtëpia dhe shkolla janë padyshim dy ndikimet kryesore në edukimin tonë, fansat e filmit pa dyshim do të mendojnë se filmat kanë ndikuar në jetën e tyre dhe në vendimet që ata marrin gjatë rrugës.

Shikoni këto mësime të rëndësishme të jetës që kemi mësuar nga filmat:

Empatia

“Asnjëherë nuk e kuptoni një person derisa t’i konsideroni gjërat nga këndvështrimi i tij… Derisa të viheni ‘brenda lëkurës’ së tij dhe të ecni përkrah tij.

Ky mësim i jashtëzakonshëm që Atticus Finch u mëson fëmijëve të tij në “To Kill a Mockingbird” është padyshim ai që qëndron me ju.

Nuk ka të bëjë vetëm me të qenit i sjellshëm me dikë, por më tepër me idenë që ju duhet ta shihni jetën me sytë e tyre dhe të shihni pse ndoshta ata ju qasen ndryshe.

Bëni miq

Rëndësia e miqësisë mund të shihet gjatë historisë së kinemasë.

Ninny Threadgoode ka epifaninë e bukur në Fried Green Domatoes,

‘Kam zbuluar se cili është sekreti i jetës: miqtë. Miqtë më të mirë’.

Në It’s a Wonderful Life, George Bailey mëson se “asnjë njeri që ka miq nuk është i dështuar”.

Përfitoni sa më shumë nga jeta

Pavarësisht nëse është thënia “Get i zënë duke jetuar” nga The Shawshank Redemption ose “Vetëm vazhdo të notosh” nga Finding Nemo, ekziston një konsensus i përgjithshëm në kinema se jeta ndonjëherë mund të të rrëzojë, por thjesht duhet të vazhdosh, derisa të bëhet më mirë.

Siç e kemi parë në “Faults in our Stars”, është e rëndësishme të vlerësoni pafundësinë tuaj të vogël sa mundeni.

Mos u shqetësoni

‘Hakuna matata’ ishte një mantra kaq e mrekullueshme në The Lion King, saqë ata bënë një këngë për të – një këngë qesharake tërheqëse.

Do të thotë ‘pa merak’ dhe për ata prej nesh që humbin shumë kohë duke u shqetësuar për gjërat që nuk mund t’i ndryshojmë, është një kujtesë e mrekullueshme që thjesht të mësojmë ta lëshojmë herë pas here, gjë që ndodh të jetë një mesazh nga një tjetër hit i Disney-t.

Respektoni natyrën dhe ata që e vlerësojnë atë

Shumë filma na kanë treguar pasojat e mundshme të keqtrajtimit të planetit tonë.

Ka edhe filma që zgjedhin të shikojnë vetë njerëzit, njerëz që janë vërtet njësoj me tokën.

Avatari mund të jetë vendosur në një planet alien ku ajri nuk merrte frymë për ne që po ndërhynim njerëzit, por historia e tij – sapo të shikoni fytyrat blu dhe 3D – është një nga të qenit një me natyrën dhe nga tmerret e largimit të njerëzve nga atdheun e tyre.

‘Ndjeni frikën dhe bëjeni gjithsesi’

Ka shumë personazhe të guximshëm në film, por ata vërtet të fortë janë ata që kanë frikë, por bëjnë diçka të guximshme gjithsesi, sepse e dinë se është gjëja e duhur për të bërë.

Në serinë e Harry Potter nuk është vetëm Harry që dëshmon trimërinë e tij, por po ashtu edhe miqtë e tij Ron dhe Hermione.

Dhe në Lojërat e urisë, Katniss Everdeen bën gjënë shumë të guximshme të sakrifikimit të vetes për motrën e saj edhe pse shanset janë kundër saj.

Këta njerëz nuk qeshin përballë rrezikut, por janë mjaft të guximshëm për të bërë gjënë e duhur pavarësisht frikës së tyre.

Burimi: Albanian Post

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *