Manifestimi, çelësi i lumturisë apo mendim i dëshiruar?

Manifestimi, çelësi i lumturisë apo mendim i dëshiruar?

Nga Besara Kaja

Në muajt e parë të izolimit të pranverës në Mbretërinë e Bashkuar, Jennifer Doyle, një mësuese dhe nënë beqare, ishte në një pikë të ulët në jetën e saj.

“Isha paksa në një vrimë, duke luftuar për ta përballuar vetë dhe duke u fokusuar vetëm tek negativet e jetës sime”, thotë 39-vjeçarja.

“Më pas – gjatë një kuizi Zoom, sigurisht – miku im tha që duhet të shikoja manifestimin për të ndihmuar.

E bëra – dhe energjia ime u zhvendos plotësisht. Fillova të mendoj për atë që doja nga jeta, në vend se çfarë nuk shkonte me të.”

Doyle nuk ishte vetëm. Në fillim të korrikut 2020, Google Trends raportoi një kulm në kërkimet për “manifestim”, i cili shpesh përshkruhet si një mënyrë për të vendosur qëllimet tuaja në ekzistencë.

Në 22 muajt e fundit, faqja e internetit Life Coach Directory ka parë një rritje prej 450% të klientëve të mundshëm që kërkojnë teknika manifestimi.

Në TikTok, hashtagu #manifestation ka 13.9 miliardë shikime.

Është pjesë e tregut të madh të Wellness, i cili vlen rreth 1.1 miliardë paund.

Edhe unë i kalova dy vitet e fundit duke ngritur pyetje ekzistenciale në përgjigje të kaosit të botës (dhe 30-vjetorit tim të afërt).

Çfarë po bëj me jetën time? Kur do të jem në gjendje të përballoj një pushim tjetër?

Përballë një viti tjetër me afate të afërta dhe ndjekje të faturave të vonuara, vendosa të hetoja më tej manifestimin, për të parë nëse mund të gjeja disa përgjigje – dhe ndoshta të tërhiqja disa gjëra të mira për veten time.

Një jetë me pasuri dhe kohë të lirë është gjëja e parë që na vjen ndërmend të manifestohet, por sa e menaxhueshme është kjo?

“Manifestimi mund të jetë një peshk i rrëshqitshëm për të punuar me të”, thotë psikoterapistja Dr. Denise Fournier.

“Në terma pragmatikë, është praktika e përkthimit të diçkaje nga mendimi dhe ideja në një realitet të prekshëm.

Është një mënyrë e nuancuar e përdorimit të qëllimit për të krijuar një imazh të një qëllimi që dëshironi të arrini dhe më pas kultivimi i disiplinës dhe veprimeve që ju mbajnë të orientuar drejt atij qëllimi.”

Ky përkufizim i lirshëm do të thotë se manifestimi mund të përputhet me çdo numër parimesh të stërvitjes së jetës dhe psikologjisë sportive, nga vizualizimi dhe qëllimi deri te vetëkontrolli dhe besimi në vetvete.

Nuk është çudi që ata prej nesh të mbërthyer në shtëpi dhe të përballur me pasigurinë e botës së Covid-it u tërhoqën nga metodat e saj të vetë-përmirësimit.

“Jeta po ndodh gjithmonë, por kur shtoni qëllimin, rezultati ka më shumë gjasa të ndodhë në favorin tuaj”, thotë Fournier.

“Është të menduarit pozitiv”, pranon Doyle.

“Gjithmonë kam pasur sindromën e mosbesimit, por manifestimi më ka ndihmuar të besoj më shumë në jetën time dhe mundësinë e saj.

I thyej qëllimet e mia dhe i bëj veprime deri sa të filloj të vërej se gjërat po shfaqen”.

Çdo mëngjes, ajo shkruan 10 gjëra për të cilat është mirënjohëse, përpara se të kalojë kohë duke vizualizuar qëllimet e saj, më pas duke shkruar hapat e saj të ardhshëm në ditarin e saj.

Vendos të kufizoj qëllimin tim të “pasurisë dhe kohës së lirë” në diçka më të arritshme, në mënyrë që të mund ta përfytyroj atë.

Një nga ëndrrat e mia të kahershme është të bëhem autor.

Unë mbarova së shkruari një roman vitin e kaluar, por kam qenë i shqetësuar për t’ua dërguar agjentëve dhe botuesve.

Tani, vendos të heq një fletë nga libri i Doyle dhe të bëj një praktikë të përditshme vizualizimi për t’u bërë një autor i botuar.

Unë filloj t’i vendos vetes “hapa veprues” ose detyra: redaktimi i tekstit, përzgjedhja e agjentëve, dërgimi i emaileve.

E gjej veten duke filluar çdo mëngjes duke e fotografuar veten të veshur me xhaketa tweed dhe duke refuzuar në mënyrë madhështore një OBE për shërbimet ndaj letërsisë, ndërsa ditët e mia janë të rrethuara me fletë letre dhe copëza shënimesh për redaktime dhe zëra.

Kjo ka filluar të ndihet shumë si punë dhe shumë më pak si të menduarit magjik.

Ideja popullore e manifestimit – një mënyrë për të ëndërruar diçka në realitet – buron kryesisht nga libri dhe filmi i vitit 2006 The Secret nga drejtuesja e TV Rhonda Byrne.

Në të, Byrne përshkruan “ligjin e saj të tërheqjes” – që nëse i kërkoni universit diçka dhe besoni në realitetin e tij, do ta merrni atë.

Mendimi pozitiv tërheq rezultate pozitive, pohon Byrne teksa sugjeron se figura historike si Winston Churchill, Albert Einstein dhe madje edhe Jezu Krishti i përdorën këto parime në jetën e tyre.

Libri ka shitur më shumë se 35 milionë kopje dhe ka tërhequr një legjion fansash të famshëm.

Sekreti gjithashtu ka pjesën e vet të kundërshtarëve.

Në librin e saj të vitit 2009, Bright-Sided, Barbara Ehrenreich shkroi se Sekreti ishte pjesë e një tendence të mirëqenies që kishte bërë që publiku amerikan të bëhej i interesuar dhe të shkëputej nga realiteti politik.

Shkencëtarët Christopher F Chabris dhe Daniel J Simons argumentuan në një ese të vitit 2010 se Sekreti përdori zhargonin dhe historinë selektive për të prodhuar një “iluzion njohurie”.

Shkrimtari Mark Manson e ka quajtur atë “një libër lojërash për të drejtën dhe vetë-përthithjen”.

Megjithatë, manifestimet e sotme janë larguar nga energjia shpirtërore.

Doyle filloi të shfaqej me Manifestation Collective, një komunitet online me bazë në Mbretërinë e Bashkuar i drejtuar nga Victoria Jackson.

“Sekreti është ajo që më bëri për herë të parë të interesuar për manifestimin, kur punoja si redaktore reviste”, thotë ajo.

“Por mund të të shtyjë të mendosh se nëse po kalon një vit të keq, do të shfaqësh vetëm gjëra të këqija në jetën tënde, gjë që nuk mendoj se është e vërtetë”. Përkundrazi, thotë ajo, “manifestimi ka të bëjë me ndryshimin e mendimeve tuaja, të cilat nga ana tjetër do të ndikojnë në veprimet tuaja dhe më pas do të bëhen zakone dhe sjellje. Ka të bëjë me heqjen dorë nga besimi kufizues se ne nuk mund të arrijmë disa gjëra”.

E rritur në një familje të klasës punëtore në Leeds, Jackson beson se manifestimi e ndihmoi atë të kapërcejë mesazhet që ajo kishte përvetësuar në lidhje me atë që mund të arrinte në punën dhe jetën e saj.

“Unë u shfaqa duke lënë punën time për të krijuar biznesin tim dhe për të qenë në gjendje të punoj duke udhëtuar nëpër botë”, thotë ajo.

“Ka të bëjë me fokusimin në atë që ndihet mirë, në vend të asaj që duket mirë, pastaj të jesh tepër specifik për qëllimet e tua. Ne po përpiqemi t’i mbajmë ato në ballë të mendjes suaj për të punuar gjithmonë drejt tyre”.

Amman Ahmed, një sipërmarrës 34-vjeçar, gjithashtu beson se manifestimi e ndihmoi atë të kapërcejë besimet e tij kufizuese.

“Jam rritur në një mjedis ku puna në call center ishte normë”, thotë ai.

“Në vitin 2008, mora një stazh në HP [Hewlett-Packard] dhe mendova se ia kisha dalë, por kur zbulova manifestimin kuptova se mund të bëja shumë më tepër sesa thjesht të isha në shkallët e korporatës; Unë mund ta ndërtoj jetën time ashtu siç doja”.

Ahmed që atëherë ka themeluar një kompani miliona paund, Relax My Dog, e cila prodhon muzikë dhe video për kafshët shtëpiake.

“Kur shkoja në punë çdo mëngjes, gjithmonë i imagjinoja qëllimet e mia,” thotë ai.

“Ju me të vërtetë duhet të jetoni në realitetin 3D të asaj që dëshironi të arrini dhe të ndryshoni mënyrën se si mendoni. Më bëri të kuptoj se fillimisht doja një stil të caktuar jetese dhe më pas punova se si të arrija atje”.

Zakonet mund të ndryshojnë, por duhet përpjekje dhe vendosmëri – nuk ka magji të universit në lojë

Por a nuk lind vazhdimisht përqendrimi në përfitimin tuaj një botëkuptim materialist apo edhe narcisizëm?

“Suksesi mund të bëhet një varësi dhe ju duhet të pyesni se kur ju shërben dhe kur jo”, thotë Ahmed.
Ai tani po lexon mbi meditimin dhe mënyrat për të ruajtur kënaqësinë e tij.

Manifestimi mund të jetë si terapi – duke bërë me vetëdije një inventar të vetes dhe duke pyetur gjithmonë: “Pse?” kur bëhet fjalë për modelet e sjelljes”, thotë ai.

“Ndonjëherë mund të keni kërkuar mjaftueshëm.”

Ky vetëvlerësim i vazhdueshëm tingëllon i vështirë.

Fournier thotë se mund të jetë. “Ajo mund të gërmojë me gjemba në sjelljet e mësuara të njerëzve dhe shpesh gjërat që ata donin të shfaqnin fillimisht ndryshojnë,” thotë ajo. E pyes se si mund të ndihmoj gjatë manifestimit tim.

“Duhet të shikoni se si po qëndroni në rrugën e përmbushjes tuaj, pastaj ta eksploroni atë”.

Ajo thotë se qëllimet e mia ka të ngjarë të realizohen nëse lidhem me vizionin tim dhe “shfaqem në jetën time” – me fjalë të tjera, vendos punën.

Përgjigja e saj godet nervin. Së shpejti unë jam duke djersitur dhe duke shoshitur nënndërgjegjen time.

A kam shumë frikë nga refuzimi dhe dështimi për t’u angazhuar për të provuar atë që dua?

Nëse libri im nuk botohet, a do të thotë se shfaqja nuk funksionon – apo se unë jam një shkrimtar i keq?

“Nëse mendoni se çfarëdo që bëni manifestohet mrekullisht, kjo na bën të zhgënjehemi kur nuk marrim atë që duam,” thotë Fournier.

“Mund të nënkuptojë gjithashtu se ne gjykojmë të tjerët që nuk po manifestohen dhe mund të injorojmë problemet sistematike globale dhe kontekstuale.

Për shembull, është vërtet miopike dhe e rrezikshme të mendosh se njerëzit që janë në varfëri nuk po e shfaqin veten jashtë saj. Manifestimi është thjesht vendosja e synimeve për jetën tuaj. Nuk ka të bëjë me vendosjen e gjykimeve me vlerë për veten nëse nuk ia del mbanë”.

A ka ndonjë shkencë për të mbështetur idenë? Në librin e saj të vitit 2019 The Source, neuroshkencëtarja Tara Swart shkroi për neuroplasticitetin – aftësia e trurit për t’u formësuar nga mjedisi i tij.

“Nëse nuk marrim përgjegjësi për këtë, atëherë truri ynë formohet nga përvojat e jashtme, të cilat mund të jenë të mira ose të këqija”, thotë Swart.

“Nëse e përqendrojmë vëmendjen në atë që duam.

Për të ndryshuar, praktikuar qëllimisht sjellje të reja të dëshiruara dhe për të mbajtur përgjegjësi, ne mund të ndryshojmë modelet e sjelljes.

Krahas kompanisë së manifestimeve To Be Magnetic, Swart ka krijuar një metodë të “manifestimit nervor” që synon të riprogramojë besimet kufizuese nënndërgjegjeshëm duke përdorur “neuroshkencën, psikologjinë, epigjenetikën dhe energjinë”.

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *